Välkommen till Tupplurs spelsida!
Jag har pysslat med bordsrollspelsdesign sedan slutet av åttiotalet och boardgamedesign sedan mitten av nittiotalet. Under drygt ett år, 2000 till 2001, satt jag som game designer hos datorspelsutvecklaren Massive Entertainment i Malmö, och numera är jag designer för Planeto, som gör ett MMO-Quiz-RPG. Därutöver medverkar jag på ett litet hörn av Malmö Högskolas spelutvecklingsutbildning och designar fortfarande för indiespelutvecklaren Grym Games (tidigare Aescapia).
Från det personliga, pretentiösa till det professionella, praktiska.
Level design - Efter en powerpoint för mitt seminarium vid Teknik och Samhälle, Malmö högskola i oktober 2010. (Disclaimer den 15/4 2017: Den här gamla powerpointen är sjukt ful, men det är helt i sin ordning. Något som är mer tvivelaktigt är att jag hemmasnickrar lite väl vilt när jag kommer till "Vad har hänt med problemlösningen" på slutet. Tanken att trial and error för pussel inte går bra ihop med random encounters kan fortfarande ha sina poänger, men slutsatserna om olika spelgenrers utveckling var dåligt underbyggda och otidsenliga redan när jag skrev dem.) Här finns också den illustratorfil som jag använt för att skapa de stiliserade kartorna som beskriver olika spel i powerpointfilen. Mycket praktisk fil för den typen av kartskapande. Goda råd på engelska finns på textrutor i filen.
Pdf:er efter powerpointar om berättande i datorspel från mina seminarier på Teknik och Samhälle, Malmö högskola i september/oktober 2008. Del 1 om berättande vid olika grader av frihet och utmaning och del 2 om dialog.
Berättande i datorspel - Tankar som utgår från ett seminarium jag höll på Malmö högskola i januari 2007, och från seminariedeltagarnas lösning av en uppgift jag delade ut.
Strategi och taktik - Lite ordkunskap för spelnördar.
Segervillkoret: Spelets kärna - Genomgång av segervillkorets betydelse och varianter. Tillämpbar på alla typer av spel. Lång text. Ambitiös. Subjektiv.
Leveldesign och inlärning - Sträcker sig från det generella, teoretiska till det praktiskt tillämpbara vid design av singleplayer-kampanjer i strategispel.
Jag gillar dataspel - Ett stycke spelestetik. En personlig bekännelse. Ett schysst kåseri. Bilden till höger är snodd från Helsingborgs turistinformation.
Lägg märke till den svenska hopskrivningen.
Pieces of Hope - Singleplayerkarta till strategispelet Ground Control. Läs mer (på engelska) om de semilinjära designprinciperna och ladda ner! Och om du inte har tillgång till Ground Control kan du ladda ner hela spelet gratis här.
Warcraft III-kartan Enter Slukko. Den här länken har pekat fel under en tid eftersom sajten ändrat adress, men nu ska ni hamna rätt. Min kommentar till designen för kartan finns här.
Ikoner för leveldesign. En fil som jag använt för att skapa stiliserade kartorn som beskriver den typiska leveldesignen i olika spelgenrer. Goda råd på engelska finns på textrutor i filen. Samma fil som under "Texter om spel".
Om du tycker om men inte är helt nöjd med The Settlers eller Talisman. Fungerar också som exempel på hur man kan tänka på spel.
Husregler för Klaus Teubers Die Sidler von Catan - Spelet som heter The Settlers på svenska: Nu snabbare och gladare.
Husregler för Robert Harris Talisman - Snabbare, rättvisare, mer intressanta beslut. Regelförslag och en liten utläggning om den rollspelsinspirerade boardgamegenren.