Den 28/12 2004: Såg Oceans Twelve med mina syskon igår. Handlingen och kronologin är mer avancerade än i föregångaren. Varför skickade de kinesen i en väska?
Dialogen är och skådespeleriet är lysande igen. Rekommenderas!
Besvärligt när man bara har en tepåse hemma. Man måste ut och skaffa mer te innan man vaknat ordentligt.
Den 26/12 2004: Tillbaka från Malta där jag firade Jul med föräldrar och syskon. Kalksten, katoliker och katakomber. Och sol! Och med min smak är det mer bra än dåligt att det var vinterljummet och ibland lagom med polo och munkjacka samtidigt.
Natten innan jag flög ner hände nåt märkligt: Jag blev uppringd av min första knäppskalle. Jag menar, inte en vanlig busringare utan en främling som valt ut mig, påstod att jag kände honom, tjafsade om att knulla på hotell och gav mig sexuella okväden.
Märkligt. Har nazisterna tröttnat på minoriteter och politiska motståndare, så att de nu ger sig på tidningsbud och spelkonstruktörer? Ska jag glädjas åt att mina könikor och estradtexter blivit så meningsfulla att de ger mig fiender? Nå, vi får se vad som händer under 2005.
Det var en skön poesikväll i Eslöv, förresten. Tack, alla inblandade!
Den 14/12 2004: Mycket trevlig kväll i Lund i fredags. Bra lokal, idel fina framträdanden. Ångrar möjligtvis att jag inte läste mer än två texter. Och sen var vi ett muntert gäng som gick till... Plymouth, Papaya, Ponderosa? Jag tror mest på Papaya. Underbar Vegetariana special med vitlökssås!
Jag hade slarvat med sömnen ett par nätter och druckit kaffe, och det fick jag betala för så sent som igår. Konstig känsla att vakna och det står 0:01 på klockan och det borde vara 17 eller 18. Vilket dygn är det? Är det här på riktigt? Kommer min dygnsrytm att vara trasig nu, eller räcker det att jag förlorat sex timmar av mitt liv?
Betydligt bättre: Jag kan få en förbjuden känsla av lyx av att rota fram ett päron/vaniljglasspaket som Johan flyttade från i somras, spetta lost frosten och äta glassen jag hittar under ihop med nyponsoppa, te och rostade mackor medan jag ser på en Buffy-dvd jag lånat av Rauli. Jag har ett bra liv.
Ny poesikväll redan på torsdag! Eslövs stadsbibliotek klockan 19. Karta här. Stationshuset är den oranga blaffan vid Storgatan.
Ordkommissionen ligger bakom igen. Jag vet inte exakt vilka som kommer att läsa, men åtminstone Magnus och Andreas kan vi nog räkna med. Och jag, då.
Den 10/12 2004: Jag skrev tidigare att Per Alvsten ska framträda i Lund idag. Det är fel! Såvitt jag vet i skrivande stund har han blivit tillfrågad men inte haft möjlighet att tacka ja. Förlåt, Alvis!
Den 8/12 2004: Min far fyller 56 idag. Grattis!
Jag har köpt en xbox! Ja, det är sant. Jag har inte haft en tidigare.
Så här var det: Jag gick omkring och undrade om jag skulle unna mig en sån här pryl. Samtidigt behövde jag få ändan ur när det gällde en massa saker. Så jag skrev en göra-lista för två och en halv veckor framåt och satte xboxen som belöning. Så nu har jag 1) Uträttat en massa saker, inklusive skaffat nytt pass, planterat om blommorna i köket och skrivit ett första storydokument för Aescapia. 2) Skaffat marknadens tuffaste stationära spelkonsol och 3) blivit en smula fattigare. Tre flugor!
Fast egentligen vill jag ha en T-rexbox.
Nu på fredag, den 10/12, ordnar Ordkommissionen en kväll på Lilla Teatern i Lund. Klockan 18.00. Fritt inträde. Det blir Mollgan, Albin Balthasar Lundmark, Magnus Josefsson, Andreas Möller och jag. Vi ses!
Den 6/12 2004: Dagens undergångsvibb: Världens ålbestånd har minskat med 99% de senaste 3 åren. Man vet inte varför. Detta enligt susning.nu. Sånt kan man upptäcka när man försöker skriva julklappsrim.
Den 6/12 2004: Läste i Sydsvenskan idag att det finns en miljon ton helium 3 på månen. 75 ton, tre skeppslaster, räcker för hela världens energiförbrukning i ett år. Spontant blir jag en smula oroad av detta. Kanske för att den som kontrollerar heliumhanteringen lär få ohyggligt mycket makt. Kanske för att jag har en bakåtsträvande vision om att en lägre energiförbrukning skulle få samhället att lugna sig. Fast å andra sidan är interplanetär gruvdrift en gammal science fiction-klyscha som känns lite mysspännande.
Har Lise Myhres Nemi blivit kurvigare? Vad beror det på?
Den 5/12 2004: Har julpyntat med tomtarna Sölve, Ölve, Ulve och Ölf i kollektivköket, samt dragit på mig uppdraget att skriva ett julrim om en marsinpanål åt en fullständig främling. Imorron är det möte med Aescapia i Lund.
Den 29/11 2004: Imorron medverkar jag i Upsala Nya Tidning med fler genrefiktionsinspirerade könsrollsbetraktelser. Bo i Uppsala! Läs blaskan var sjätte vecka!
Den 27/11 2004: Igår var jag i Eslöv och såg Alien vs. Predator. Jepp, fredagsnöje. Det är en helt okej film om man tänker på den som en uppföljare till dataspelen snarare än till alienfilmerna.
Min första tanke om predatorerna är att dessa machomäns teknologi, som möjliggör allt från målsökande bumerangknivar till interstellära resor, utvecklas av taniga nördar på hemplaneten. De predatorer vi får se har mobbat ingenjörsnördarna med fysiskt våld och enfaldiga tillmälen genom hela grundskolan, och nu använder de deras uppfinningar för att dra runt och bekämpa en maskulin tristess av astronomiska proportioner. Ironiskt.
Min andra tanke är att kvinnorna inte alls lovas bort till någon i den egna kasten vid födseln och efter giftermålet står vid spisen och föder barn. Istället är det mer som hos vikingarna och spartanerna. Det är kvinnorna som står för forskning, eknomi och annat som får samhället att fungera, och när de vill ha en karl väljer de den som har snyggast häck, sötast mandibler eller flest mänskliga ryggrader och alienskallar i sin trofésamling. De taniga nördarna har dött ut för länge sen.
Förhoppningsvis får vi aldrig veta.
Kommande evenemang:
Julrimsakuten den 4 december, 13-16 på Gustav Adolfs torg. Ord på scens regi. Vi fixar dina julklappsrim.
Poesiföreställning den 10 december klockan 18 på Lilla teatern i Lund och den 16 december nånstans i Eslöv. Vi ses!
Den 22/11 2004: Nu är det snökaos i Skåne igen. Jag hörde av en kompis att en plogbil fastnat i en snödriva i Örkelljunga. När jag tittar ut genom fönstret undrar jag hur snödrivorna ser ut i Örkelljunga. Och plogbilarna. Tack för den här, Signe!
De här webbserierna måste ni läsa! Och det här har jag kanske länkat till förut. Borde ha. Ni får skälla på mig.
Jag gillar sorryeverybody.com. Inte bara för att jag tycker illa om Bush, precis som de flesta här i trakten. Jag tycker att sidan säger sköna saker om vilka möjligheter text+bild+internet ger oss att kommunicera. Det finns också en apologies accepted-sida.
Imorron mellan 20 och 23 deltar jag i poesibingo på Inkonst. Den här gången blir det inte eget material. Just nu lutar det åt covers på Karlfeldt och Ekelöf.
Den 19/11 2004: Upptäckter sen sist:
Frank Langmack, Danmarks regerande poetry slammästare, är utbildad för att jobba som studio manager i dataspelsindustrin. Han väste åt mig och korsade fingrarna när jag avslöjade att jag inte ens hade spelat Half-life när jag gav mig in i branschen.
Götene påminner om Haparanda genom att det är litet och otillgängligt, samt att jag varit där. Å andra sidan har jag aldrig läst poesi offentligt i Haparanda. I synnerhet inte på ett poesibingo.
Det här är inte riktigt en upptäckt, men jag vill säga att Erik Granström är heltrevlig och höll ett schysst seminarium på Malmö stadsbibliotek i onsdags.
Erik är författaren till den legendariska rollspelskampanjen Den femte konfluxen, vars första del, Svavelvinter, kom 1987. I somras släpptes den första delen av hans romantrilogi som bygger på kampanjen, och därom handlade seminariet.
Just nu slits jag mellan önskan om att skriva en detaljerad redogörelse för en av de bästa böcker jag läst och kanske den bästa fantasyroman som skrivits, och önskan om att ägna mig åt resten av mitt liv.
Vi gör så här: Jag ger er en länk till någon annans recension och till den officiella sidan, och gör en tjurrusning genom mina iakttagelser:
En allvetande berättare rör sig skamlöst mellan olika psyken och ger ibland läsaren bakgrundsinformation rakt av. Ofta kompakt och refererande. Fantastiskt att det funkar! Det är antagligen ett nödvändigt berättarperspektiv med tanke på att poängen är att ett stort antal händelseförlopp löper samman i en konflux i trilogins slut.
Muffidullen! Elmesums hämnd! Shaguls livsåskådning! Silvias flykt! Fabricus Veritas! Stackars Tammas van Goldo! Abrelax och hans hjärtegripande öde! Och alla, inklusive draken, spelar smickelbräde!
Ska du läsa ett fantasyverk i ditt liv kan det vara den här trilogin.
Ska du läsa fem? Här är resten av listan när jag nu ändå pratar om fantasy:
Blir mina bloggar allt längre?
Den 10/11 2004: Jag sitter här med en portion gröt. Fiberberikad havregrynsgröt, såndär med små gryn. Den enda gröt jag köper sen många år.
Som alla vet är lingonsylt det naturliga att ha på havregrynsgröt. Jag hade ingen hemma, men ville lik förbannat äta gröt ändå, så jag fick improvisera. Det blev ett tärnat päron och små bitar mandelmassa rivna ur ett block som jag tror att min bror köpt och lämnat här för mycket länge sedan. Portionen smakkompletterades med kardemumma. Gott!
Jag får det att låta som om jag precis svängt ihop det här receptet. Faktum är att jag försummat lingonsyltsinköpen en tid, och att det är andra gången jag gör päronmandelmassegröt. Förra gången hade jag på kanel också, vilket rekommenderas. Och snåla inte med mandelmassan!
Det är som de säger: Nörden är uppfinningarnas moder.
Den 9/11 2004: Jag har inte ens hunnit iväg till Köpenhamn, och redan har jag ett nytt gig som Albin fixat åt mig. Poesibingo i Götene på Lördag! Hoppas att jag får ledigt på lördag natt så att jag inte måste stressa från tidningsbärandet till tåget.
Ser fram emot att träffa dig om du bor i Götene med omnejd och om du gillar estradpoesi. Eller bingo. Eller Saman; han kommer också att läsa.
Den 6/11 2004: Äntligen! I två veckor har jag upplevt den förfärliga känslan att världen varit avskuren från mig.
Det började med en grafikkortsfläkt som dammade igen med överhettning som följd. Istället för att köpa ny fläkt köpte jag ett helt nytt grafikkort, vilket i sin tur krävde ett nyare operativsystem.
Efter en massa tid, ångest och hjälp av goda vänner (Tack Stefan och Albin!) verkar det som allt kommit på plats, och jag kan åter uppdatera. Mer finns att säga om det här, men jag ska strax iväg på pokerkväll.
Hänt sen sist: Haft arbetsmöte med Aescapia. Det går framåt med vårt projekt: Ett sharewarerollspel med höga ambitioner när det gäller AI:n. Har läst lunchpoesi för studenter på AF-borgen i Lund och vernissagepoesi på Glassfabriken i Malmö.
Och så har jag spelat igenom Prince of Persia: Sands of Time. Underbart spel! Påminner om Ico, fast nyare och - banne mig - snyggare, med råfeta strider och en mangaspänstig och skönt naiv hjälte och - det här är kanske den största skillnaden - en initiativkraftig och kunnig hjältinna. Spelets story är helgjuten och hänger tätt ihop med spelmekaniska finesser, så som att man kan backa tiden och det faktum att man har en följeslagare. Håhå, mys. Jag skrattade högt på slutet.
Lagom långt för ett actionspel, också. Tog mig ungefär 16 timmar, och då brukar jag spela ganska långsamt.
Och igår var jag på förfest och spelkväll med ett gäng alternativa tjejer. Mycket trevligt. Jag fick höra av en kvalificerad bedömare att jag skulle kunna passera som butchflata, åtminstone med hjälp av en bomullsfylld BH. Och idag berättade en annan av deltagarna om ett replikskifte nån gång när jag framträtt som scenpoet:
Lesbisk tjej: "Ååå vilken söt butchflata!"
Min kompis: "Du, jag känner honom. Det är en kille."
Lesbisk tjej: "Neej, så synd!"
Det här kan delvis förklaras med min undflyende haka och sparsmakade ansiktsbehåring, samt att jag i egenskap av nörd inte har intresse, tid eller vett att signalera manlig heterosexualitet med mina kläder. Det gör väl sitt till att jag är proportionerad så att saker med lagom långa ärmar ser säckiga ut på mig, samt att jag vägrar inse att medium inte är min storlek.
Det är inte sannolikt att jag kommer att ändra min underkäke eller min skäggväxt eller skaffa mig en smula stil i det närmaste, så jag säger det här istället: Jag är man och för övrigt straight. Till kvinnor som hoppas att jag är en kvinna som gillar kvinnor eller män som hoppas att jag gillar män vill jag säga tack, tack, uppriktigt sagt, det värmer, men samtidigt är det ett sorgligt slöseri av mänskliga känslor.
Det har också hänt att män tagit mig för en kvinna som gillar medelålders, kraftigt berusade män. Då föredrar jag alla gånger att en könsrollsrebell med ofördärvade ögonbryn och skor gjorda för människofötter missar min y-kromosom.
Och till kvinnor som gillar män vill jag säga: Hallåå? Hallåååå?
Det om det. Nu när det var så länge sen jag uppdaterade är jag väl tvungen att åtminstone bjuda på en ny text. På den bara!
Och en sak till: Jag ska läsa i Köpenhamn på onsdag! Faan va ruttna svikare ni är om ni inte kommer!
Den 18/10 2004: Jag vill tillägga att jag inte försökte vara obscen som självändamål i Åhus. Texten har en poäng. Nej, ingen har klagat, men jag tänker att den förra bloggnoteringen ser märklig ut. I morgon kommer texten för övrigt i Upsala Nya Tidning. Snart också på Tupplur.
Nästa vecka läser jag lunchpoesi på AF-borgen i Lund. Tisdagen den 26/10 klockan 12-13. Andreas Möller och Magnus Josefsson (ja, han i Mollgan!) är också spikade. Agnes Forsberg arrangerar.
Dygnsrytm just nu: Mycket dagsljus. Sover bort kvällarna. Igår gick jag och la mig typ 18. Det kan inte funka i längden.
Den 14/10 2004: Hade roligt i Åhus. Anklagade sisådär 25 kvinnor med en medelålder på 50 för att inte ha knullat på hotell. Förklarande text kommer till Tupplur så småningom.
Dygnsrytm just nu: Dålig. Efter 18.00 vill jag helst vara vaken, men kan inte garantera att jag faktiskt är det.
Just nu har jag Ursula Vernons Morning Dragon som skrivbordsunderlägg.
För ett tag sen såg jag i tidningarna att man kommit fram till att det är jobbigt för skolelever att stiga upp tidigt på morgnarna. Tänka sig.
Den 12/10 2004: Idag ska jag läsa i hantverksbutiken Ting och Lin i Åhus! Andreas Möller som coachar igen. Ska bli kul. Klockan 19.00. Så packa dig i bilen och drag åstad till Skånes östkust på en gång! Ja, tåg och bussar går lite dåligt därifrån.
Allvarligt talat, det här är väl mer en slags skryt än en seriös påannonsering. Jag ska läsa i Lund igen senare i höst, hoppas jag. Lunchpoesi! Är det då man ska eller inte ska läsa om möglig ajvar?
Jag ska göra mitt yttersta för att ge er detaljer i god tid.
Den 10/10 2004: Under lördagen och söndag natt har jag varit lite kinkig, men nu är det idel solsken. Jag har just avslutat PS2-spelet Ico efter att jag haft det liggande påbörjat i nästan två år. Ja, det fick mig på gott humör. Det är vackert. Och nu menar jag inte bara på ett tekniskt imponerande sätt. Det här är ett av galet få spel som faktiskt utspelar sig i miljöer som det vore skönt att besöka.
Titta på den här eller den här bilden till exempel. Soligt som en sommarmorgon och med storslagna utsikter. Det är gott när man är tidningsbud och sover bort det mesta av dagsljuset.
Slutet är väldigt snyggt. Saker knyts ihop. Smart och sorgligt. Det är ett kort spel. Man får väldigt mycket för de timmar man lägger på det.
Viktigt: När eftertexterna rullat förbi återfår du kontrollen över Ico. Utnyttja det! Du missar definitivt nåt om du inte utforskar miljön du hamnat i.
Den 7/10 2004: Jag såg just trailern för The Machinist. Shit! Vad har de gjort med Christian Bale? Är det den här filmen han var med i närmast innan den nya Batman, som väl fortfarande är under inspelning? Hur mycket har han inte fått jobba för att bygga upp sin kropp igen?
Och nu blir det seriös kultur: Jag var på Poeternas estrad i Lund igår. Dramatikern Staffan Göthe, nybliven professor vid teaterhögskolan i Malmö, blev intervjuad och fick publikfrågor. Cool kille, lyckad tillställning. Insåg efter ett tag att det goda intrycket måste ha stärkts av att han är gammal norrbottning. Jag har rötter, trots allt.
Och ännu mer personligt: Jag har en del musarmskänningar. Åtgärder:
a) Byt till att manövrera musen med vänsterhanden när jag jobbar och surfar.
b) Gör uppehåll i spelandet på PC:n. Slutet på System Shock 2 och Allied Assault får vänta. Jag har ju både Ico och FF7 att avsluta på PS2:an.
Ja, det räcker väl. Håller jag mig till det här blir det faktistk ingen mushantering alls för högerarmen.
Jag hade aldrig några musarmsproblem med min gamla Mac Classic. Jag anser att det åtminstone delvis berodde på att tangentbordet var relativt litet och jag kunde hålla armen närmare kroppen. Varför tänker ingen så här?
Den 5/10 2004: Är jag oförmögen att skriva rätt datum nuförtiden? Fick just ändra i förra noteringen. Hade skrivit "den 3/9".
Det här får mig att skratta före tio på morgonen, när jag verkligen borde gå och lägga mig.
Den 3/10 2004: Söndag. Jag har följande ambitioner (i kronologisk ordning):
a) Höra av mig till folk
b) Vara duktig
c) Belöna mig med ymnigt tevespelande
d) Springa runt med tidningar för min överlevnad
Ungefär samma som igår, alltså. Då bar jag i alla fall bort hundratals, tusentals glasflaskor till återvinningen. Mina planer saboterades dock delvis, och hotas även idag, av Penny Arcade. Vanvettigt bra webserie om man gillar våldsam humor och dataspel. Svårtillgänglig annars.
Jag har fått ryckningar under vänster öga. Det är lite häftigt, faktiskt. Fast om jag ska ha det i 40-60 år till kommer jag nog att tröttna.
Dygnsrytm just nu: Socialt gångbar. Jag vaknar mellan tre och fem på eftermiddagen, och sen är jag i regel uppe hela kvällen och natten. Så här brukar det vara. Jag säger till när det ändras.
Den 12 oktober 19.00 läser jag i affären Ting & Lin
i centrala Åhus. Elin Wrethow och Magnus Josefsson också. Andreas
Möller som fixar igen. Visste ni att han är engagerad i Fantastisk
Filmfestival?
Jag erkänner att Tupplur har urartat till en personlig blogg. Jag lovar att det blir mer substans åt spelfolket i framtiden, dock.
Den 29/9 2004: Vad är det för smörja som spelas i P3 ibland sent på kvällarna? Mer objektivt beskrivet är det enformig, psykedelisk technodunk (rave?), men vem är hjärnan bakom och varför, och hur kan jag lyssna på det i tiotals minuter utan att inse att det är jag själv och inte min onda granne som utsätter mig för detta?
Den 27/9 2004: Jag såg just att jag skrivit fel datum på den förra uppdateringen. Den 22 maj? Dumt. Rättat nu.
Jag är tillbaka från bokmässan. Några intryck:
- Hans Blix och Mikael Niemi är ungefär lika stora i Göteborg om man dömer efter hur de fyllde K2-salen.
- Lise Myhre är mycket större än Erik Granström om man dömer efter signeringsköerna. Än sen? Granström har skrivit svensk rollspelshistoria med femte konfluxen-kampanjen, och verkar dessutom genomtrevlig. Han erkände att han var en usel spelledare. Så det har vi gemensamt!
- Erik Andersson drabbades av tvångstankar när han översatte The Lord of the Rings. "Jag får inte skriva att den förstfödde råmade i skogen, jag får inte!"
- Niklas Krog har onekligen varit mer framgångsrik än jag som fantasyförfattare, men hur var han som tidningsbud? Va? Va?
- Anne har trevliga elever. Johan och Tove har en fin lägenhet. Tack för soff- och madrassplats! Kajsa Wallin har fått en spelning. Stefans dator klarar Doom 3 med beröm. Anna J har ett kinesiskt skrivtecken mellan skulderbladen.
När jag kom hem konstaterade jag att lägenheten är stökig. Det är klibbigt på köksgolvet av okänd anlending. Ibland känns det som om vi håller liv i våra krukväxter bara för att jävlas. Det är inte alltid såhär.
Den 22/9 2004: Åker till Göteborg ikväll. Imorron börjar bokmässan. Ser fram emot att träffa gamla och nya vänner. Själva mässan brukar inte vara så kul, men nåt intressant seminarium ska jag väl hitta. Precis som förra året har jag fått ett seminariekort genom en osannolikt slump och skumma kontakter.
Mer än något annat längtar jag efter en nygräddad våffla just nu. Tror inte jag hinner göra nåra.
Jag ska vara med i nästa nummer av Ordkonst! Det är Lunds akademiska förenings litterära utskotts självbetitlade tidskrift. Ska blir roligt. Det blir faktiskt första gånger jag är i tryck i ett finlitterärt sammanhang, till skillnad från nations- och kårtidningar, speltidningar, dagstidningar samt tidskrifter och antologier för genrelitteratur. Skrivarlinjeantologier (två stycken) räknas antagligen inte heller.
Jag tar ner Smultron från textsidan för att göra den Ordkonstexklusiv. Lägger upp en ny text, Tidningsbärarblues som kompensation för tupplurbesökaren.
Skvaller: Glädje ringde just, och när vi pratat lite kom det fram - genom att jag frågade plumpt. Hon har skaffat en pojkvän! Man kan inte lita på nån. Vem är härnäst? Liten? Jag? Vår vän i Lund?
Grattis, Glädje!
Den 19/9 2004: Hemma igen från Lund! Har läst poesi, träffat vänner, gått på vernissage och sett fantastiska festivalfilmer.
På bion hamnade jag bredvid mitt största fan, Joakim. Jag fick veta att det är jag och PSTQ som gäller. intressant! Jag kollar in lite av hans texter och konstaterar att jag måste ha kvalitéer som han saknar för att väga upp omständigheten att jag aldrig kommer att kunna producera såna här rhymes:
"jag genererar prosaiskt pandemonuim ad infinitum
du står där vaaaa, och förefaller skitdum" (ur Teflonminne)
Och två stolar från Joakim sitter Inger Edelfeldt som är något av min idol, mer för att hon är cool och snygg och tecknar underbara serier än för att jag masskonsumerat hennes romaner. Kanske är det hennes oseriösa alias, Änger Ädelfläck, som jag egentligen beundrar?
Ah, nu kom Rauli in och gav mig en isglass. Tack, Rauli!
Mellan Joakim och Inger satt en kille som gissningsvis är Ingers pojkvän. Så hon är stadgad. Jämansch. Nu plockar jag undan mitt altare.
Ser ut som om jag och Elin Wrethov kommer att läsa i Åhus den 12 oktober. Andreas Möllers arrangemang. Jag kommer att påminna er innan dess.
Ah, Google är finurligt. Jag sökte på Änger Ädelfläck och fick Inga träffar. Änger Edelfleck? Fortfarande inga träffar, men en fråga: "Menar du 'Inger Edelfeldt'?" Tänka sig.
Den 17/9 2004: Imorron 19.45-20.00 gör jag ett standuplitteraturframträdande utanför Af-borgen i Lund. Läser estradpoesi. Nåt sånt. Nytt material!
Kom dit redan 18.00! Det blir musik och teater, och Lovisa Appelqvist och Edit Mörtlund läser också. Agnes Forsberg arrangerar, åtminstone poesibiten.
Det är ju kulturnatt också, och Fantastisk Filmfestival har börjat. Du kan nog ha en trevlig kväll i Lund. Själv går jag kanske på Inger Edelfeldts versnissage på Stadshallen efter läsningen. Se gärna nyhetsnotisen från 1/5 nedan.
Och igår fick jag tillbaka Magister Labarnas förutsägbara dåd från B. Wahlströms. Kul! Ja, jag hade inte kvar några förväntningar om att få den här fantasyromanen publicerad. Det svar jag fick var lika trevligt som nåt jag kunde hoppas på. Ett utförligt, mycket positivt lektörsbrev samt en kommentar från en redaktör om att de inte kan lansera en svensk fantasyförfattare.
Ur lektörsbrevet:
"Och viss vore det att fara med osanning att hävda att Bernhoff helt frigjort sig från den rådande stilen och tematiken men faktum är att han ändå lyckats förvånansvärt väl."
"...om det faktiskt är tänkt att sluta där så är det bara frustrerande och irriterande."
Efter att ha konstaterat att sex inte förekommer i boken: "Men samtidigt är det väldigt kul att stöta på manus som vågar behandla fantasy på detta sätt och någonstans känner jag att det borde premieras. Man kanske kan hitta en annan, bredare publik än bara den traditionella fantasypubliken."
"Under de omständigheter som jag nämnt ovan så rekommenderar jag varmt detta manus, även om jag på inget sätt kan garantera att det blir en kioskvältare a la Eddings."
Se där. Nu känner jag att jag kommer att arbeta om boken ytterligare en gång. Måste nog lägga till lite på slutet, till exempel.
Hoppas vi ses imorrn!
Den 13/9 2004: Var tvungen att sätta ut ett öga på pacmanfiguren nedan.
Jag ska läsa i Lund på kulturnatten nu på lördag! Detaljer kommer.
Såg att Ringarnas Herre, del 1: Ringens brödraskap nu finns i bokhandeln. Märkligt. Kommer denna titel att absorberas av vårt kulturella samförstånd? Kommer vi att sluta säga "Sagan om ringen"? På nåt sätt hade jag väntat mig att översättaren, Erik Andersson, skulle behålla Ohlmarks titel. I efterhand känns det onekligen som en, tja, felaktig förväntning.
Grannen ovanpå knarkar och lyssnar på techno igen. Han tycks vara inne i nån sorts period.
Den 12/9 2004: Fick en idé och lekte lite med Illustrator. Är inte så van vid det programmet. Blev klar ändå. Jag skulle gärna sälja muggar och t-shirts med den här bilden, men då skulle antingen CIA eller Namco döda mig. Putin tillhör mer den typ som inte bryr sig.
Jag har försökt komma på ett sätt att visa upp den på nätet utan att riskera att folk kopierar och använder den vårdslöst. I detta har jag misslyckats.
Spel är bättre än kärlek på många punkter. Och bättre än krig på ytterligare några.
Jag ska tillägga att jag inte är hundra procent pacifist. Jag tror att FN:s styrkor gör och har gjort ett bra jobb många gånger. Det är dock lätt att vara relativt pacifistisk idag.
Är jag hundra procent spelfantast? Nja. Det finns de som är bra mycket djupare nere i det än jag, fast jag gör anspråk på att kunna föra meningsfulla samtal om spel med vem som helst.
Är jag hundra procent speldesigner? Kanske, fast bara på deltid.
Den 9/9 2004: Sånt här väder vill jag alltid ha: Rejäl sol och sjutton grader i skuggan.
Den här filmen tyckte jag var sjukt kul första gången jag såg den. Beror kanske på humör. Eller humor.
Den 8/9 2004: Palle har en dagbok på nätet nuförtiden. Besök! Palle är min favoritfotograf, alla kategorier.
Rauli har numera en personlig blogg. Rauli är bland annat musiker, scenpoet samt en av grundarna av Kollektivet Ensam. Är det någon som hittat hans mössa?
Nytt webbspel ingen: A Murder of Scarecrows. Kanske det snyggaste hittills. Påminner lite om gamla Missile Commander.
Den 7/9 2004: Har en krönika i UNT idag. Var rätt nöjd när jag skickade iväg den, men jag vet inte hur den ser ut i tryck än.
Den 2/9 2004: Idag kommer speltidningen Fenix ut med sitt 5:e nummer. Jag medverkar med en lång artikel med tankar om varför vi sysslar med något så improduktivt som att spela spel. Första gången på 14 år som jag har en artikel i en speltidning. Skoj!
Om du hittat hit från Fenix vill jag passa på att att rekommendera min spelavdelning. Välkommen! Har du synpunkter på artikeln eller på nåt annat får du hemskt gärna kontakta mig!
Den 31/8 2004: Har bytt tillbaks till det gamla webbmejlkontot! Jävla strul. Se kontaktsidan igen.
Den 31/8 2004: Har skaffat ett nytt webbmejlkonto. Se kontaktsidan.
Den 29/8 2004: De senaste nyhetsnotiserna här ger mig väldigt många geekpoäng. Ajaj!
Och här kommer ännu mer: Jag har just tagit på mig speldesignerrollen för ett projekt hos Aescapia, en erfaren sharwarespelutvecklare i Lund. Skoj! Massor av frihet och motivation för mig att använda mina färdigheter, och alldeles gratis för alla inblandade.
Jag försäkrar er att jag inte kommer att försvinna in i dataspelen och genrefiktionen. Ser fram emot höstens poesiläsningar, bokmässan och annat trevligt som omfattar människor.
Den 24/8 2004: Fick den här underbara länken av Erik på Massive. Tack! Det är en AI som är betydligt mer raffinerad och med mer personlighet än klassiska Eliza. Hon förnekar att hon stirrar på muspekaren, hävdar att hon är medveten om sin egen existens och har ett allmänt syrligt tonfall. Och hon talar!
Jag får en föraning av framtiden. Om jag har svårt för att vara otrevlig mot Star, som har uppenbara brister, vad kommer vi att känna för artificiella personer om tio år?
Den 21/8 2004: Nu har det hänt. Om du har för vana att klippa dig själv med en trimmer, se fan till att aldrig börja slarva med hur du ställer in längden.
Hoppas ingen märker nåt.
Den 20/8 2004: Howard Philips Lovecraft 114 år idag. Ha den äran!
Den 19/8 2004: För ett par dar sen blev det uppenbart att en gammal bekant tröttnat på mig och slutat hälsa. Mitt fel. Rauli har sagt det bäst: "Varför ska man oroa sig för om folk tycker att man är en idiot? Man är ju det!"
Håhå jaja.
Har just spelat mig förbi landstigningen i Normandie i Allied Assault. Groteskt svårt. Digitala statister faller i drivor runt en och man får quickloada gång på gång. Och så tänker man på det makabra i att det antagligen är rätt likt verklighetens landstigning. Varför gör folk så mot sig själva och varandra?
Kan inte riktigt rekommendera den högsta svårighetsgraden i spelet.
Den 13/8 2004: Jag läste det i DN idag: Det blir ingen global överbefolkning! Om vi lär oss fördela resurserna lite jämnare kommer alla att kunna ha det hyfsat. Ja, det är ett stort Om, fast jag blev väldigt glad av att läsa det här.
Själv har jag just fått tillsvidarejobb med tidningsutdelning, sex dar i veckan. Till skillnad från det sommarvick och helgjobb jag haft hittills. Farväl, försörjningsnoja! Nu kan jag ägna mig åt skrivkonst och speldesign helt otyglat så länge jag trivs med att vara bohemfattig.
Sist och minst: Jag har äntligen hittat ett ex av Medal of Honor: Allied Assault till mitt pris. Jag är inte mycket för krigsromantik eller andra världskriget över huvud taget, men det här kan vara den sista bra singleplayershootern som rullar snyggt på min gamla burk. Ser fram emot att landstiga i Normandie.
Jo, en sak till. Malmöfestivalen har börjat. Fördelen med festivaler i ens egen stad är att man kan strunta i dem precis hur mycket eller lite man vill.
Den 9/8 2004: Det är för varmt! Tråkigt när man behöver sova på dagarna.
Mina föräldrar och syskon har kommit långväga ifrån och vi har picnicat i Malmös parker. Förhållandet till mat, getingar och solljus är lika varierat mellan oss som våra temperament.
Trillade nyligen över en javaversion av Eliza, det berömda "psykoanalysprogramet" från 1966. Det kanske bara är jag som fungerar så, men jag hade en hialös dialog med analytikern.
Eliza finns på den danske spelforskaren Jesper Juuls hemsida. Juul är respektingivande i och med att han inte bara är akademiker, utan också entusiastisk spelare och därtill spelutvecklare.
Den 31/7 2004: I fredags hade jag min Dygnet runt-debut med en redigerad version av min gamla torskblockstext. Skoj! Sydsvenskans nöjesbilaga är inte bara större än nåt annat jag varit tryckt i. Den kommer också ut där jag bor. Som tidningsbud delar jag till och med ut den själv till 120 av Malmös sydsvenskanabonnenter.
Hittills har jag har fått ett argt brev av en landroverägare som påpekar att hans bil bara drar 1,2 liter per mil, samt ett uppmuntrande mejl från en etablerad författare med taoism som en av sina specialiteter. Han säger att jag förtjänar att få hångla för jämnan. Tack!
Passar på att lägga ut min arvikafestivalstext från UNT i tisdags. Läs och gråt!
Den 23/7 2004: Hade kul på Arvikafestivalen. Mer om det i Upsala Nya Tidning på tisdag!
Urbandictionary.com är en lysande sajt som jag ofta besöker som en del i mitt projekt att bli bättre på nutidsengelska. Av en händelse råkade jag slå upp ordet Bush. Intressant exempel på hur språk och politik överlappar varandra, och på vad som händer när folk kan uttrycka vad de vill. George W Bush finns också som uppslagsord.
För övrigt försöker jag ta det lugn och spela dataspel idag. Förlåt att jag inte är bättre på att höra av mig!
En del trapphus som jag delar ut tidningar ser ut som miljöerna i skräckspelet Silent Hill 2. Besvärligt.
Den 15/7 2004: Inte uttråkad längre. Jag fick veta det så sent som igår natt: Jag ska till Arvikafestivalen! Efter att Özgur Kibar, Sveriges fjärde bästa slampoet efter SM i Avesta i våras, hoppat av har jag fått en chans att framträda där. Det är på fredag från 12:00 på plutoscenen, för den osannolika händele du skulle hinna läsa det här innan du tar dig dit.
Spännande. Det blir min första musikfestival, tro det eller ej. Tack Tidningsbärarna för att ni kunde hitta en vikarie så snabbt, och tack Sahir som bär ut fredagens och lördagens morgontidningar i mitt sommardistrikt!
Den 11/7 2004: Vaknade uttråkad vid halv sju på kvällen. Såna här dagar skulle finnas även om jag hade ett heltidsjobb. Klockan skulle vara mindre, bara.
Har äntligen tagit kontakt med min gamla arbetskompis, grafikern Saga Jepsen, och fått den nya adressen till hennes sida. Besök henne för riktigt snygg, riktigt mörk konst! Och bry er inte om att hon skriver som en kratta.
Och så vill jag presentera en ny text! Efter tre år återvänder jag till ett gammalt tema: Reklam i allmänhet och inglasade planscher i synnerhet.
Slutligen ett gammalt men underbart foto, även detta taget av Paul Ström.
Den 5/7 2004: Har påbörjat arbetet med en engelskspråkig upplaga av Tupplur. Det kittlar en smula att tänka att jag kan få internationell respons på mitt jox. I det här fallet en artikel om leveldesign för strategispel, eftersom det är vad jag snabbast kan nå en publik med.
I övrigt är det tidningsutdelning som gäller nu, mer än någonsin. Sex dar i veckan hela juli och en stor del av augusti. Om du bor i Sofielund får du gärna hänga en påse med smågodis på dörrhandtaget.
Saddam Hussein har verkligen förlorat. Nu kan han bara fly in i förnekelse och vanvett tills de avrättar honom. Inte så roligt ur en mänsklig synvinkel. Det här, däremot, är opassande roligt.
Den 23/6 2004: I morgon läser jag i Eslövs medborgarhus! Adreas Möllers arrangemang. Kom dit och supporta mig! Elin Wrethov läser också! Och Magnus!
Det är mitt typ 50:e framträdande som scenpoet. Skulle kunna fira det med att läsa texter från mitt första framträdande - på Konditori Ofvandahls i Uppsala under kulturnatten 1995. Kommer inte att göra det, dock, eftersom de texterna är erbarmligt pinsamma idag. Kuriosa: Anna Jörgensdotter läste vid samma tillfälle.
Programmet börjar typ 19. Tar du pågatåget från Malmö 18.28 är du i Eslöv 18.52. Sen är det bara att promenera söderut några kvarter längs Färgaregatan, så ska medborgarhuset dyka upp framför dig. Just det, du måste kunna skilja söder från norr för att få ingå i min publik.
Rolig sak jag upptäckte nyss: Skånetrafiken har börjat med koldioxidinformation intill tid- och prisuppgifterna på alla resor.
Annat: På begäran kommer här ett par nya länkar till webspel. Tontie, som spelas med siffrorna på numpadden och Yetisports, som numera har inte mindre än fem olika pingvinplågarspel. Tack till grabbarna på Massives spamlista för länkarna!
För övrigt fick jag just beskedet att jag inte kom i på Litterär Gestaltning i Göteborg i höst. De jävlarna. Ville ändå inte riktigt gå.
Den 20/6 2004: Sara Lidman har dött. Hon dog i tordags. Jag såg det när jag delade ut tidningar i fredags morse. Jag hade nästan hunnit klart min runda när jag såg vad som faktiskt stod på förstasidan.
Sara är en av mina tidigaste jag-mötte-lassie-historier. Det var på bok- och skrivarmässan Nordlitt i Skellefteå vårvintern -95. Jag stod och pratade med mina Skapande svenska-kurskompisar och tog av någon anledning ett halvt steg bakåt och buffade till någon, och det var hon. Ja, historian är inte mer än så.
Jag har bara läst en av hennes böcker - debutboken Tjärdalen från 1953 - och någon debattartikel på åttiotalet då hon skällde ut Stig Larsson i tidningen Vi. Jag har ändå alltid haft en svindlande respekt för henne. För hennes energi och skärpa och politiska engagemang. Och jag glömmer inte hennes klara, kraftfulla röst när hon tillbakavisade toastmasterns svulstigt ledande frågor på seminariet i Skellefteå.
Sara Lidman blev åttio år. Det finns många saker som jag inte måste tycka om i naturens ordning, och döden är en av dem. Samtidigt kan man vara beredd på att det är något som händer i den åldern.
Saken är att också en väns vän nyligen dog, hastigt och fullständigt oväntat. Hon var ung, fortfarande i tonåren. Jag försöker komma på något att säga om det, men jag vet inte. Det är inte vettigt. Jag kände henne inte, men det känns väldigt fel.
När både unga och gamla dör vill jag se över mitt liv och fråga om jag använder det på bästa sätt. Men det är klart jag gör och alltid gjort - efter mina förutsättningar. Jag blir inte klokare av det här.
Jag vill inte sluta en uppdatering med detta. Jag byter ämne:
Pripps reklammakare arbetar vidare med sin språkförbistring. Är det någon annan än jag som anser att "blå stunder" borde vara när man vaknar på morgonen och minns att ens älskade lämnat en och att man har blivit äldre?
Det är dyrare att köpa två nya huvuden till sin tvådelsdiskborste än att köpa tre helt nya borstar som måste slängas med skaft och allt. Dumt.
Den 16/6 2004: Stödd av en god vän vågade jag mig till Massive Entertainments releasefest för Ground Control 2 i fredags. Mycket trevligt! Tack Massive och tack Ebba!
Och strax innan dess var på studentexamensfest, där jag fick hålla tal till en väns lillebror, varvid jag var så klok jag kunde. Nu kan tupplurbesökaren läsa talet!
Åh, jag har inte sagt: Mycket trevlig avslutningsfest Ord på scens höll på Hedmanska gårdens loft den 4/6 den 2004. Deltog i blixtslam (med texter skrivna av Albin), metaforbrottning och premiärläste Smultron, som jag ju redan presenterad nedan.
Den 7/6 2004: Datum för Eslövsläsningen satt: Den 24/6. Elin Wrethov ska också läsa, hoppas jag. Har för mig att det blir ett par Ord på scen-veteraner också. Fler detaljer kommer.
Det förvånar mig att jag inte länkat till Derek Kirk Kim tidigare. Webserietecknare med ärkebehaglig pennföring. Den varmaste och goaste representanten för alla bittra, manliga singlar, åtminstone sen Albin flyttat till en annan planet i och med en underbar flickvän. Kanske du också en dag, Derek.
Själv har jag just uppdaterat textsidan med nyskrivna Smultron. Alla likheter med verkliga personer eller relationer är poetiska.
Den 26/5 2004: Jag håller fortfarande på att landa efter slamtävlingen. Jag har haft väldigt roligt i fyra dagar, omgiven av goa, besvärande begåvade poeter från hela landet. Och jag är nöjd med mina egna insatser och stolt över mina lagkamrater, Saman Bahktiari, Albin Balthasar Lundmark och Signe Mölleby.
Silver till Malmö! Rinkeby tog guldet. Om jag räknat rätt fick jag nåt i stil med en tolfteplats individuellt. Läs mer på slamhemsidan!
För övrigt har min läsning i Eslöv blivit framflyttad, antagligen till nån gång den 21 till 24 juni. Mer om det senare.
Den 16/5 2004: Jag ska tävla i SM i Poetry Slam! Sedan Helena som besegrade mig i den sista lokala kvalomgången valt att hoppa av blir det en plats för mig i malmölaget. Håll tummarna för mig i kristihimmelsfärdshelgen, och kom och supporta mig om du råkar ha vägarna förbi Avesta.
För övrigt har jag just lagt till en ny text, Om kärleken, på textsidan. Läs!
Min scentext om torskblock har blivit efterfrågad. Inte av så jättemånga, men ändå. Den har funnits på Tupplur länge, men namnet gör den kanske inte så lättfunnen. Läs den ursprungliga tidningskrönikeversionen av Om resurs-hantering och själens nonchalanta rus!
Den 12/5 2004: Jag har fått ett gig i ESLÖV! Den enigmatiske Andreas ordnar en poesikväll där [Obs! Det datum jag angett här tidigare är ändrat! Se ovan!], och jag kommer att uppträda med nya och gamla scenpoesitexter. Tid och adress kommer senare.
Den 1/5 2004: Läs min spalt i Upsala nya tidning igen på Tisdag!
Igår var det valborg och Johans födelsedagsfest på Kollektivet Ensam. Idag hatar jag fester.
Jag har just lagt upp två skamgamla och redigt olika texter jag hoppas nya läsare kommer att gilla. Och så passerade Lovisa Appelqvist här på festen och tipsade om en helskön flashfilm som som jag nu lagt i länksamlingen. Och så har jag äntligen kommit på att länka till Slay Radio.
För övrigt har jag stått på scen tre gånger sen sist. Tack alla ni som var på nåt av det här:
Fjärde kvalomgången av Poetry Slam, där jag fick en andraplats igen. Grattis Helena och Carl till första- och tredjeplatserna!
Poesibingot på lilla torg förra fredagen. Kallt och blåsigt, men underbart arrangemang av Ord på scens Albin Balthasar Lundmark igen.
Och så fick jag ett infall och läste på Poeternas estrads fria scen i onsdags. Inger Edelfeldt, Elin Wrethov, Lars Palm och In the Red var affischnamn. Inger är jättesnygg.
Den 7/4 2004: Idag fick jag en länk till ett underbart fotoreportage från Tjernobyl. Skrämmande, poetiskt, etc. Elena, som ligger bakom det, beskriver området som ett Pompeji, bevarat för eftervärlden i ytterligare 600 år.
Den 5/4 2004: Fixade några länkar som dött. La till texten Bilden av oss. Har rättat några småsaker i min Ground Control-karta under helgen.
För övrigt fick jag en andraplats i nämnda Poetry Slam-kval, noll komma en poäng före Lovisa. Tji, Loffsan, och grattis, Signe, till en plats i Malmölaget inför riksfinalen! Själv räknar jag med att försöka igen den 16/4, samma tid och plats!
Den 20/3 2004: Redigerade nyhetssidan... Nästa fredag, den 26/3, ska jag delta i Malmös andra kvalomgång till Poetry Slam! Loftet, Hedmanska gården vid Lilla torg, klockan 19.00. Kom och supporta mig!
Den 2/3 2004: Stuvade om lite och skapade den här nyhetssidan som startsida. Passar på att lägga upp lite gamla nyheter så länge.
Den 1/3 2004: The Other of alla tipsrundor på Tupplur! Se vad deltagarna från lördagens fest tänkt om allt från förälskelser till The Kafka Incident.
Den 28/2 2004: Stor fest på Kollektivet Ensam. Karaoke, tipsrunda och drinkbar.
Den 27/2 2004: Tack Ord på scen för en helskön poesibingokväll!
Den 26/2 2004: Warcraft III-kartan Enter Slukko äntligen på nätet!
Den 6/2 2004: Stor uppdatering! Ny, multibrowservänlig layout, en ny text - Citadellet vid Omer Bey - och inte mindre än fjorton nya länkar.
Den 27/11 2003: Liten uppdatering: Slängde ut "Vad fin jag är" på ett infall eftersom den tycktes mig mjäkig. Lade in "Sartre på drift".
Den 12/11 2003: Tung uppdatering av spelsidan! Tre nya texter och en singleplayerkarta till strategispelet Ground Control.
Den 15/9 2003: Äntligen här! Efter tre års väntan, planerande och hårt arbete av mig och fotografen Paul Ström kan jag nu presentera bild- och textprojektet En dag i Daniel Bernhoffs liv.